-->

Karmøy-båt solgt til okkuperte Vest-Sahara


Nok en gang er et norsk fiskerifartøy solgt til marokkanske interesser i de okkuperte områdene av Vest-Sahara.

Foto: Aage Schjølberg

Den norske tråleren Cetus (IMO 8612794, ex-Traal) skal være solgt til interesser i okkuperte Vest-Sahara. 

Det skrev Kystmagasinet i slutten av mars. Transaksjonen skal ha skjedd høsten 2017. Skipet ligger fortsatt i Agadir, i påvente av siste byråkratiske hindre for å starte opp fiske utenfor Dahkla i Vest-Sahara, skriver magasinet. 

Ifølge DNV er den nye eieren selskapet Gold Anchor Fishing. Det marokkanske registeret plasserer Charika plasserer selskapet i Tan Tan i Sør-Marokko. 

Daglig leder av Cetus AS er Helge Olav Vikshåland og styreleder Aleksander Vedø. Styret består av Helge Olav Vikshåland, Anders Klovning, Inge Møgster, Geir Ove Vikshåland og Heine Møgster.

Et utall gamle norske fiskefartøy har funnet veien til de okkuperte områdene, de seneste årene, for bruk av marokkanske interesser. 

I tillegg til å finne sted i strid med folkeretten, er fisket også miljømessig kontroversielt. De tidligere norske båtene Buland og Bømmelbas har deltatt i stygge episoder av kasting av fisk. I 2013 skrev Greenpeace en rapport om eksporten av norske og nordiske båter til Vest-Sahara. 

Halve Vest-Saharas folk bor som flyktninger i Algerie, etter at Marokko okkuperte hjemlandet deres. FNs Generalsekretær understreket i en rapport til FNs Sikkerhetsråd 29 mars 2018 sin "dype bekymring" for den permanente mangelen på humanitær bistanden, og påpekte at under halvparten av bistandsbehovet ble dekket i fjor. Disse flyktningene protesterer mot Marokkos plyndring av territoriet. 

Ex-Bømmelbas dumpet i 2013 alene mer fisk som søppel overbord enn det alle flyktningene får i humanitær fiskebistand i løpet av ett år. 
http://vest-sahara.no/a1x2602

نموذج الاتصال

الاسم

بريد إلكتروني *

رسالة *